Aktualności
  29. 09. 2010r.
„Smaki dzieciństwa”
   


 

Uczniowie klas I gimnazjum uczestniczyli w projekcie „Smaki dzieciństwa” zorganizowanym przez Stowarzyszenie Kobiet Słomianej. Głównym celem była promocja zdrowego stylu życia, a przede wszystkim zdrowej żywności. Inicjatywa ta uzupełniła prowadzoną w naszej szkole edukację regionalną, pod ogólnym tytułem „Ocalić od zapomnienia”. Projekt prowadzony był w kilku etapach. Najpierw uczniowie poszukiwali przepisów na potrawy regionalne. Rozmawiali z członkami swoich rodzin lub sąsiadami, robili zdjęcia by w ciekawej formie oddać zebrane materiały na konkurs. W dniu 29 września odbyły się w szkolnej stołówce warsztaty przygotowywania ciasta chlebowego. Pokaz prowadzili: Pani Agnieszka Smalisz i Pan Stanisław Smalisz. Uczniowie mieli możliwość zobaczenia kolejnych czynności podczas przygotowań do tradycyjnego wypieku. Dowiedzieli się, że składnikami były: zaczyn czyli kawałek surowego ciasta, mąka żytnia, serwatka, woda. Kiedy wszystkie składniki znalazły się w dzieży kilku chętnych uczestników mogło zabrać się do wyrabiania ciasta. Niektórzy uczniów mieli już okazję widzieć kogoś z rodziny przy tej pracy, ale dopiero teraz robili to samodzielnie. Dużą atrakcją tego dnia była degustacja świeżego chleba. Można go było jeść z miodem, powidłami, masłem lub smalcem – oczywiście domowej roboty. Pani prowadząca warsztaty przywiozła również drożdżowe rogaliki zrobione z żytniej mąki. Uczniom wszystko bardzo smakowało.

15 października autorzy najciekawszych prac konkursowych pojechali do Słomianej na zakończenie projektu. W Domu Ludowym mieli możliwość zobaczenia ostatnich etapów przygotowania chleba łącznie z wyrastaniem ciasta w brytfannach i umieszczeniem w rozgrzanym piecu chlebowym. Ciekawostką okazało się sprawdzanie odpowiedniej temperatury pieca za pomocą sypania mąki – jeżeli był za ciepły to mąka spalała się i konieczne było schładzanie go wodą. Potem uczniowie po raz kolejny jedli tradycyjne potrawy naszego regionu: chleb, gołąbki, ciasta.

Anna Kuligowska